In dit maartnummer

MOOIE ETAPPES IN HET LEVEN VAN LIES VAN AELST

Lies ontvangt ons met een kruk aan de hand. Eerder deze week onderging ze een operatieve ingreep voor een nieuwe heup. Toch maakt ze graag tijd om met haar twinkelende ogen en veel plezier terug te kijken hoe het allemaal begonnen is in de bossen van de Hoge Rooy. Als een vuurtoren kan Lies haar licht werpen op enkele mooie etappes in haar leven. Van ‘haar’ platteland dat in beweging was, van de kleine adel die haar aanzien ziet afnemen tot de artistieke strapatsen van Vitalski.
Haar man, dokter Dirk Robben, luistert aandachtig mee. Regelmatig onderbreekt hij Lies om wat te verduidelijken, om aan te vullen en koffie en koekjes aan te halen…

Vanuit het stadhuis
GRENSGEVAL HOOGSTRATEN MAAKT DEEL UIT VAN REGIO KEMPEN

Aan de borden die je aan de grens welkom heten in België, Vlaanderen, de provincie Antwerpen en onze gemeente mag binnenkort nog een exemplaar worden toegevoegd: sinds 1 februari maken we ook deel uit van de ‘referentieregio Kempen’.
Verwar de referentieregio Kempen niet met de toeristische regio of de aardrijkskundige streek: het gaat om één van de 15 regio’s die Vlaanderen afbakende om de samenwerking tussen de gemeenten te stroomlijnen.

EEN MONUMENTALE ZEPPELIN BIJ DE MARK

De ‘Zeppelin’, een kunstwerk van Luk Van Soom kreeg een plaats bij de oever van de Mark, langs de Castelréweg bij Belgisch-Nederlandse grens.
Van Soom groeide uit tot een van de gerenommeerde Belgische kunstenaars van de huidige generatie.
Dit kunstwerk was ontworpen voor de rotonde in Rijkevorsel centrum, tien jaar later is de kunstenaar blij dat het werk alsnog een plaats kreeg in de open ruimte.

Een Meerse familiegeschiedenis op de plek van de chirolokalen
DE VERDWENEN MOLEN VAN VAN PELT

Weinig mensen weten misschien nog dat de molen van Van Pelt heeft bestaan. Die stond op de plaats van de huidige chirolokalen.
De molen werd in 1858 opgericht door August van Hooghten. Hij had daartoe op 14 mei 1858 het perceel gekocht van Francois Noyens, landbouwer en herbergier in Meer.
Tientallen jaren werd er gemalen, maar in de eerste decennia van vorige eeuw moesten de molenkap en de wieken er aan geloven, en in 1966 verdwenen de ruïnes van de molenromp.

Straat in De Maand: De Lindendreef
EEN STRAAT MET EEN LANGE TRADITIE

Het is zalig wonen in de Lindendreef, zo horen we van de bewoners. Levendig overdag en muisstil ’s nachts. Want overdag heerst er door de nabijheid van o.m. het ASO en VTI Spijker een gezellige drukte, terwijl het er ‘s nachts heerlijk stil is om te slapen.
En natuurlijk heeft hun straat, naast een goede locatie vlakbij het centrum en de ongehinderde uitkijk op de Sint-Katharinakerk, ook een lang verleden. Daar heeft het kasteel alles mee te maken…

EN OOK: Het grootste bouwproject in Hoogstraten? • Sarah De Wilde brengt debuutsingle uit • De Meerlese oorlogsherinneringen van Jan Van Bavel • Groen licht voor het Bloemenhof • Onteigeningsprocedure voor aanleg fietspad Hoogeind – Meersel gestart • Wat ruist er in de Markvallei? • Startdag van Het Groot Circus van het Klein Verdriet •  Samen tegen zwerfvuil • HVV maakt het spannend onderaan • Wordt KVNA Wortel kampioen? • Wie worden de sportlaureaten? • En zoveel meer…

Op stap – DÉ Hoogstraatse Kalender