In dit meinummer

VRIJWILLIGE BEHEERSWERKERS IN DE NATUUR

mei 2024, De Hoogstraatse Maand

In coronatijd herontdekten we de ons omringende natuur. We genoten van de schaarser wordende open ruimte en wandelden volop in de natuurgebieden.
In het beheer van natuurgebieden spelen ook de vrijwilligers van Natuurpunt een grote rol.
De ploeg van Natuurpunt Markvallei komt telkens op maandagvoormiddag samen. Al tien jaar lang voeren ze beheerwerken uit. Het team bestaat uit een vijfentwintigtal mensen, gemiddeld zijn er telkens vijftien vrijwilligers aanwezig. Wie zijn deze mannen met zeis, kettingzaag, grondboor en spade? En wat gebeurt er allemaal wanneer zij de mouwen opstropen?

Vanuit het stadhuis
VASTGOEDPLAN NIET UNANIEM GOEDGEKEURD

Hoogstraatse stadsgebouwen

De gemeenteraad kreeg het strategisch vastgoedplan voorgeschoteld, dat inzicht geeft in lopende kosten en mogelijke investeringen, met de terugverdieneffecten en de impact op het energieverbruik. Bij het plan hoort ook een mogelijk tijdspad om het patrimonium tegen 2050 CO2-neutraal te maken, zoals de hogere overheden van Hoogstraten verwachten. Ondanks oproepen uit meerderheid en oppositie weigert CD&V het plan echter goed te keuren. En verder: een nieuwe directeur voor IKO, mogelijk duurder drinkwater, en antwoorden van het bestuur over de gekapte bomen in de Tinnenpotstraat.

Tessy en Tesse, twee van de 100 deelnemers
KOMT DE HOMO UNIVERSALIS UIT MINDERHOUT?

Tessy en Tesse, Homo universalis uit Minderhout?

Op zaterdag 30 maart startte het tweede seizoen van ‘Homo Universalis’, het populaire VRT1 programma dat begon als een onderdeeltje van ‘Iedereen Beroemd’. Tijdens deze zesde editie strijden ook twee Minderhoutse dames mee, nl. Tessy Lauryssen en Tesse Krijnen. Natuurlijk waren wij benieuwd naar hun ervaringen. Zou de volgende Homo Universalis in Minderhout wonen, dachten we tot vorige zaterdag?

Straat in De Maand: de Akkerloopstraat in Minderhout
WAAR IS DAT PLEINTJE?

Remco, Pim en Rein, uit de Akkerloopstraat

De Akkerloopstraat is een zijstraat van de Venhoefweg en is een woonwijk op een stuk grond dat oorspronkelijk eigendom was van de familie Vermeiren die een boerderij hadden in de Minderhoutsestraat.
Ze bewerkten er een akker met een serre, teelden voornamelijk aardbeien en augurken. Jack Vermeiren, een van de kinderen, woont in de Venhoefweg en heeft er ook nog grond en onbebouwde woonplaatsen.

Foto: Remko, Pim en Rein bij het straatnaambord

“De voorzittershamer”
STAF COERTJENS, (35-JAAR VELT NOORDERKEMPEN)

Staf Coertjens, voorzitter/coördinator van VELT Noorderkempen

Staf Coertjens heeft als voorzitter van VELT, een druk feestjaar voor de boeg. In de loop van zijn leven nam hij vele voorzittershamers in de hand. Hij stond aan het roer van het gebuurte den Buizelhoek, nu aan het roer van Amnesty International, de mondiale raad en Velt. Hij citeert de Saint Exupéry om zijn aanpak te illustreren: “Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen en vrouwen bij elkaar om hen bevelen te geven, om ze elk detail uit te leggen, om ze te vertellen waar ze alles kunnen vinden.
In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de eindeloze zee.”

EN OOK:

Reporter ter plaatse: Ellen Goris • Maak kennis met Leonard du Bus de Gisignies • Wie is ‘de Hoogstratenaar’ anno 2023? • Wat vragen wij de Hoogstraatse politici? • Geef de Spelterskroketten eens door! • Gevangenis Hoogstraten gaat in 2026 dicht • Binnenkijken in kunstenaarsateliers • En zoveel meer…

Dit nummer kopen?Een abonnement nemen?

Op stap – DÉ Hoogstraatse Kalender