In dit novembernummer

KITTY VAN DER SMISSEN: ”IEDER AFSCHEID IS ANDERS”

De Hoogstraatse Maand - November 2021“Dood ben ik pas als jij me bent vergeten” zingt Bram Vermeulen.
Ik had een tante die heel haar leven gerouwd heeft bij het overlijden van haar enige dochter op achtjarige leeftijd. Elke dag waren er onbedwingbare huilbuien, haar sociale contacten bouwde ze af, de vreugde in het leven is nooit meer terug gekomen.
Maar het kan ook anders. Om hier meer over te weten ga ik op bezoek bij Kitty Van Der Smissen. Zij begeleidt mensen in hun rouwverwerking.

 

 

DE KLIMAATAMBITIES VAN HOOGSTRATEN

Het eerste elektrisch dienstvoertuigOf het een ambitieus klimaatactieplan is dat Hoogstraten onlangs goedkeurde, zal de toekomst moeten uitwijzen. Het bestuur lijkt alvast overtuigd dat er ook lokaal een en ander zal moeten gebeuren om weerwerk te bieden aan de klimaatveranderingen. Goede intenties en vrome wensen op papier zijn één ding, de daadkracht en de politieke moed zal nog een ander paar mouwen zijn.

VEERTIG KAARSJES VOOR DE CAHIER

Roel Sommen en Ron Van der Flaas“We moeten er niet moeilijk over doen”, zegt Roel Sommen, “Pakweg zes jaar geleden was het hier veel minder. Minder volk, veel minder engagement van vrijwilligers en weinig ambiance. Vier jaar geleden is dat omgeslagen en nu is het ‘vollen bak’. Beter dan ooit, met veel jong volk die hier thuis zijn.

TOUWTREKKERS ZOEKEN JONG GEWELD

Hoogstraatse touwtrekkers wereldkampioen!Vier Hoogstratenaren mogen zich wereldkampioen noemen. Wim Broeckx (Wortel) is lid van touwtrekkersclub Familie Janssens uit Retie; Luc Mertens (Hoogstraten), Raf Mertens (Wortel) en Corné Buiks (Castelré) van ‘De Mertensmannen’. Met vereende krachten sleepten ze de gouden medaille uit de brand in de open clubcompetitie in Getxo nabij Bilbao in Spaans Baskenland.

WIE NEEMT HET 11.11.11 VAANDEL OVER?

11-11-11 activisten een paar jaar geledenDe maand november stond in Hoogstraten vele jaren symbool voor internationale solidariteit. De vrijwilligers van 11.11.11 gingen van huis tot huis voor financiële steun voor organisaties in het Zuiden en schopten via allerlei acties burgers en politici wakker. De groep werd evenwel steeds kleiner en stopt er nu mee. We laten enkele vrijwilligers uit de voorbije jaren aan het woord – in de hoop dat iemand van de lezers zich geroepen voelt om het vaandel over te nemen.

STRAAT IN DE MAAND: DE VOSSENGANG IN HOOGSTRATEN

Een paar bewoners van de VossengangIedereen in Hoogstraten kent de Vossengang of het Vossengangetje, maar geen kat die weet waar de naam vandaan komt. Officieel bestaat de naam van deze steeg, recht tegenover het Klein Seminarie, ook niet, want de weinige huizen die er staan dragen de nummers van de Vrijheid.

SkypegesprekJENS JOCHEMS IN NEW YORK CITY, USA

Jens Jochems

Onlangs waren Hoogstratenaar Jens Jochems en zijn levenspartner Caroline na een afwezigheid van twee jaar nog eens in Hoogstraten. Tijdens Covid lukte dit niet. Tijdens die korte periode wilde Jens familie en vrienden full attention geven. Hij beloofde wel om te skypen zodra hij terug in New York zou zijn. Jens is een man van zijn woord en zodoende krijgen wij een mooi verhaal vanuit the Big Apple…

 

 

En ook: Lockdown en corona laten ons de essentie van een uitvaart ontdekkenWerner Kuypers over het verlies van zijn partner ElsjeHoe tevreden bent u met het Hoogstraatse bestuur?Fruitteler Raymond Goetschalckx wordt bioboerEinde van een winkelierstijdperk in Meerle…Covid maakt een abrupt eind aan de inleefreis in BeninDorien Adriaensen en Lucas Canters zijn redder in SportoaseTuinrangers staan klaar met advies voor een biodiverse tuinScholenveldloop met 263 deelnemers en zoveel meer…

Een abonnement? Dit blad kopen?