Oktober 2019

BART WUYTS, VAN SPK TOT BLENDERS

De Hoogstraatse Maand - oktober 2019SPK (Strategisch Plan Kempen) doet bij velen van ons nog een belletje rinkelen.
Sinds 2018 heet het BLENDERS en profileert het zich als onafhankelijke impact-onderneming. Digidak, WEB of Natuurwerk zijn de meest gekende van hun projecten. Met expertise geeft Blenders voorzetten om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Dat vertelt ons met veel vuur Hoogstratenaar Bart Wuyts, die sedert 2007 aan de leiding van de organisatie staat.

 


MET EEN ZONNEWAGEN DOOR AUSTRALIË

Agoria Solar Team 2019Om de 2 jaar wordt in Australië de inmiddels wereldberoemde World Solar Challenge gereden, het interuniversitair wereldkampioenschap voor zon-aangedreven wagens. Doel: zo snel mogelijk van het noorden (Darwin) naar het zuiden (Adelaide) rijden. Met andere woorden 3021 km dwars door de snikhete Australische woestijn. Dit jaar maken een paar Hoogstratenaren deel uit van het Agoria Solar Team van de KU Leuven.


HANGJONGEREN: POSITIEVE AANPAK WERKT

HangjongerenDat jongeren mekaars gezelschap opzoeken op een hangplek, daar is niets mis mee. Anders wordt het als overlast, vandalisme, bendevorming en fysiek geweld de overhand nemen. Voor buurtbewoners, politie, scholen en gemeentebestuur was de maat vol. Dankzij kordaat optreden én preventiewerk lijkt de rust nu weergekeerd.

 


Skype: HEIDY ROMBOUTS: MENSENRECHTEN ALS RODE DRAAD

Heidy RomboutsHeidy Rombouts’ wortels liggen in Meerlese bodem. Met haar gezin woont ze nu in Washington. Zij werkt er voor de Wereldbank, een organisatie die giften en leningen aan goede voorwaarden geeft aan lage- en middeninkomenslanden. Hiermee wil men de extreme armoede uit de wereld helpen en de welvaart bevorderen.

 


VANDAAG IN DE PROEFTUIN, MORGEN IN DE SERRES?

Minister Koen Van Den Heuvel op bezoek in het Proefcentrum MeerleIn het Proefcentrum op de Voort wordt volop gewerkt aan innovaties die later wellicht gemeengoed zullen worden in de land- en tuinbouw.
Zo ontwikkelt men er voor onderzoeksdoelen een weeg- en registratiesysteem voor aardbeien, paprika’s en tomaten, draadloze sensoren die de plantengroei opvolgen, evenals robots die in de serres inzetbaar zijn.

 

EN OOK: Groeipijnen in de oppositie • 6164 leerlingen op Hoogstraatse schoolbanken • De klokkenluider van Katrien • Housing Apart Together • Straat in De Maand: De Frankenberg • Beste Belg met IJslandse paarden • Jef Geerts fietst een uurrecord… en zoveel meer…