In dit septembernummer

WERELDBURGER IN WORTEL

De Hoogstraatse Maand - september 2021

Hoewel ze inwijkelingen zijn, zijn Geert, Simon en Jolan Standaert vrij bekende inwoners van Wortel, wellicht dank zij hun muzikaliteit en hun aanwezigheid op diverse podia.
Minder bekend allicht is Hilde Johnson, de echtgenote van Geert en moeder van Simon en Jolan. Door haar drukke beroepsbezigheden is ze meer buiten het zicht van de mensen gebleven. Nochtans heeft Hilde een heel boeiend verhaal te vertellen…

VIJF JAAR ZWEMMEN

In september viert de Hoogstraatse Zwemclub zijn vijfjarig bestaan. Toen Patrick Lambregts destijds voor een VRT-programma in 2006 aan het woord kwam, hoopte hij als toenmalig voorzitter van de HRC op een mooi zwembad.
Het item kwam bij de verschillende politieke partijen op de agenda, het 25-meterbad met 6 banen opende op 14 januari 2016. Snel daarna werd ook de zwemclub geboren.

WORTEL-KOLONIE OP DE WERELDERFGOEDLIJST

Lieven Van Gils heeft zijn zwembroek al klaar om in Bootjesven te duiken!

Op maandag 27 juli werd Wortel-Kolonie, samen met drie Nederlandse kolonies ingeschreven op de lijst van het Unesco Werelderfgoed.
Voor België zijn er nu 15 objecten opgenomen in de lijst. Met het begijnhof en de kolonie heeft Hoogstraten nu twee als Werelderfgoed erkende sites op haar grondgebied, wat op zich heel uitzonderlijk is.

Lieven Van Gils, peter van de kolonie, beloofde een duik in Bootjesven indien de kolonie het statuut van Werelderfgoed kreeg. Binnen afzienbare tijd organiseert het stadsbestuur een koloniefeest, wellicht wordt dat voor Lieven het moment van de waarheid.

NIEUWE BESTEMMING VOOR KASTEEL DEN ROOY IN MEERLE

Claudia Aben en Marc Freijzer

Einde mei viel het doek voor Domein Den Rooy als hotel- en feestaccomodatie. Na een desastreus Coronajaar, waarin het complex noodgedwongen gesloten moest blijven, zochten de eigenaars een koper.
Dat was het moment waarop Marc Freijzer uit Breda in beeld kwam. Als oprichter en directeur van de organisatie Tools C&M private verslavingszorg Breda zag hij in het domein de ontbrekende schakel om de doelgroep op een perfecte locatie te laten herstellen en tot rust te komen.

STRAAT IN DE MAAND: BEUKENDREEF IN WORTEL

Hilde Landuyt en Marc Bluekens

Tot de tweede helft van de 19de eeuw was de Beukendreef de verbindingsweg tussen Turnhout en Baarle, Breda en ’s-Hertogenbosch. Na de aanleg van N14 en de N124 werd het een rustige landbouwweg en nu wordt, wat ooit een ‘dreef’ was gebruikt als ringlaan om het verkeersinfarct in het centrum van Hoogstraten te vermijden.

Skypegesprek PETER VAN LOON IN MUNSBACH, LUXEMBURG

Peter Van Loon

Alles dichtbij en toch in het groen…

“Moien Rob!” Zo word ik begroet bij de begin van mijn gesprek met Peter Van Loon.
Deze Hoogstratenaar woont al een tiental jaar in Luxemburg, wij wilden graag van hem horen hoe het leven in ons kleinste buurlandje hem bevalt. En hoe dat zit met die “Moien”, lees je in ons blad…

EN OOK: Gemeentebestuur gaat op de rem • Cultuur- en verenigingsleven herademt • Nieuwe stap naar één schoolbestuur • Sportcarrousel komt terug op gang • Dwars door Hoogstraten van Noord naar Zuid  • Hoe zou het nog zijn met voormalig politiecommissaris Omer Meeus? • De praalgraven en epitafen in de St-Katharinakerk • De Natte Droom van Hoogstraten (11): Waarom wachten op de overheid? • Marc Van Aelst, de rattenvanger van Hoogstraten • De sportieve familie van Bart en Pascale • En zoveel meer…!

Een abonnement?Dit blad kopen?