In ons septembernummer

FLOREJAN VERSCHUEREN – de muzikale duizendpoot

September 2022 - De Hoogstraatse Maand

Als ik de woning nader, valt me op hoe de natuur hier op haar best is. Bij het betreden van de tuin overvalt me de kracht van een met rustgelaten flora.
Grote sterke groeiers tegen de schoonheid van kleine gewassen en kruiden. Hier vormt de natuur een inspiratiebron. Het lijkt als het ware op een duet van hoge en lage noten op een toonladder die uitgroeien tot een symfonie.
Ik ben dan ook te gast bij Florejan Verschueren. Muzikaal wonderkind die in snel tempo beschouwd mag worden als gevestigde waarde in de instrumentale pianomuziek. Het mag je niet verwonderen dat we veel over muziek praten met Florejan.

De westelijke omleidingsweg Hoogstraten werd nooit aangelegd 
KIEZEN TUSSEN EEN RING OF EEN AFRIT…

De westelijke omleidingsweg rond Hoogstraten

Op het ogenblik dat dit verschijnt komen de discussies omtrent het nieuwe ‘Mobiliteitsplan Hoogstraten’ eraan. Het is het zoveelste mobiliteitsplan van ons bestuur sedert de fusie in 1977.
Ooit werd veel hoop gesteld op de realisatie van een westelijke ringweg rond Hoogstraten, dé Ring rond Hoogstraten die ook goed en wel op papier stond. Maar waar een wil is, is geen weg, zo blijkt, wel achterkamerpolitiek en neveneffecten. Tijd om nog eens om te kijken hoe dat weer juist in mekaar zat.

DE BOERENMARKT BOERDE GOED

De korte keten – van boer naar bord – is flink in opmars. Als we in de zomer een wekelijkse Boerenmarkt in de Hemelrijksestraat naast de deur hebben, eist dat onze aandacht. Vooral omdat deze ‘overdekte’ markt de eerste is in de provincie Antwerpen waar verschillende voedingsproducten door de producenten rechtstreeks aan de consument worden verkocht. Reden genoeg om er een kijkje te gaan nemen en om een praatje te maken met verkopers en bezoekers.

Een nieuwe Hoogstraatse musical in 2023
HET GROOT CIRCUS VAN HET KLEIN VERDRIET

Het groot circus van het klein verdriet

In de zomer van 2023 komt er opnieuw een grote voorstelling van vzw LA:CH met de titel “Het groot circus van het klein verdriet”.
In 2010 kwamen ze voor het eerst naar buiten met “Gelmel, de musical” en in 2014 met “1814, De vergeten Veldslag”. In 2017 maakten ze de muziektheaterproductie “Blauw”. Nu staat dus een gloednieuwe productie in de steigers. Hoog tijd voor een babbeltje met Ann Leemans, Magali Dejonckheere, Maarten Leemans, Hans Casteleyn en Florejan Verschueren.

DE KRINGWINKEL IN EEN GLOEDNIEUW PAND

Na ruim 18 jaar in het gekende gebouw aan de Meerseweg verhuisde de kringwinkel naar een nieuw pand enkele honderden meters verder.
Op vrijdag 24 juni werd de mooie winkel met een feestelijke receptie voor alle medewerkers, pers en genodigden ingehuldigd.
Enkele dagen daarna gingen ook wij er rondneuzen en spraken er met medewerkers en klanten.

MEERLENAARS HELPEN IN PEPINSTER

Het dal van de Vesder met plaatsen als Verviers, Pepinster en Chaudfontaine was zeer zwaar getroffen. Er vielen veel slachtoffers, huizen, wegen en bruggen werden weggespoeld. Karel De Swart trok zich toen samen met een Meerlese groep vrijwilligers het lot aan van een zwaar getroffen vrouw. Een jaar later trokken we met Karel terug naar de vallei van de Vesder om te kijken wat ze gedaan hebben en hoe het met de mensen daar gesteld is.

EN OOK: Bloemen & Groenten met Tom De Houwer • Sociale kavels terug naar projectontwikkelaar • De camera van Jan Bartholomeeusen • Laura Rombouts en Miss België • 42 dodentochten voor Jan Brosens • Chiro Meer was op kamp • Knaldrang in Meerle kermis • Brons op de Wereldspelen • Een karrenvracht zwemmedailles • De Kleine Plaats: drie straten voor de prijs van een… en zoveel meer!