Weg met zwerfvuil!

Zwerfvuil-lied voor een proper Hoogstraten

Zwerfvuil – Iedereen stoort er zich aan. Niet iedereen doet er effectief iets aan. En niemand wil toegeven er zelf mee de oorzaak van te zijn. 

Met dit kakelvers zwerfvuillied doen we een ludieke oproep om er met zijn allen iets aan te doen. We hopen dat het een meezinger wordt en dat verenigingen, scholen en bedrijven ermee aan de slag gaan. Tekst, tekeningen en ritmesectie mogen door iedereen vrij worden gebruikt op voorwaarde dat ze hun afval mee naar huis nemen. 

Weg met zwerfvuil! - Illustratie © Charel Huet
Illustratie © Charel Huet

Hoogstraten voert al jaren een strijd tegen zwerfvuil. Verenigingen, scholen, bedrijven en individuele inwoners werken mee aan opruimacties. OVAM en Mooimakers ondersteunen lokale besturen daarbij. VVV Hoogstraten startte enkele jaren geleden bij de opening van het toeristisch seizoen met de campagne Proper Hoogstraten.  Door corona kwamen deze initiatieven onder druk te staan. Toch gingen vrijwilligers van Natuurpunt in bubbels in januari vier weekends na elkaar in natuurgebieden zwerfvuil inzamelen. De Klimtoren in Meerle en KWB Minderhout hebben net als zij  een actie achter de rug. De gemeenteschool, VTI Spijker en KLJ Hoogstraten namen deel aan Operatie Proper. 

De stad ging begin 2019 een samenwerking met de vzw Natuurwerk aan die een viertal mensen tewerkstelt via sociale tewerkstelling.  Met dit project was het  vooral de bedoeling de woonwijken aan te pakken, maar ook sites als Den Dijk, het Rozenkranspark, de zwembadsite of de Transportzone Meer. De gemeenteraad heeft begin 2020 het licht op groen gezet om deze activiteiten nog zeker tot 2025 verder te zetten.

En toch volstaat dit niet. Het zwerfvuil is niet afgenomen sinds corona.  Zelf ben ik ook een “Mooimaker” en af en toe neemt de frustratie het over van de wil om het zwerfvuil in te zamelen. Toen ik twee dagen na een opruimactie naar Hoogstraten fietste stelde ik onthutst vast dat er op die korte tijd alweer veel zwerfvuil in de gracht en de berm lag. Stampend op mijn pedalen groeide de idee om een oproep te doen aan de Hoogstratenaren om alles op te ruimen. De idee voor een lied was geboren. Tekstschrijver, muzikant, tekenaar, zangers, monteur, … werden als snel gevonden. Over generaties en digitale geletterdheid heen. Ook De Hoogstraatse Maand, VVV Hoogstraten en de stad waren bereid te ondersteunen. 

 • Initiatief: Hilt Rigouts – vrijwilliger bij Mooimakers en resTANTEs et les oncles
 • Tekst: Flor Verschueren
 • Backing-track : Florejan Verschueren
 • Geluid: IDmix – Jan Kris Vinken
 • Beeld en foto’s: Victor Verschueren, Sara Costa Silva en Ingrid Brosens
 • Montage: Victor Verschueren
 • Tekeningen: Charel Huet
 • Zang: Ruud Oomen, Flor, Castor, Lorelei, Sibella

Met ondersteuning van:

De Hoogstraatse Maand – Stadsbestuur Hoogstraten – VVV Hoogstraten

Beschikbaar materiaal

Op te vragen:

 • Zwerfvuillied powerpoint tekeningen strofe 1 tot 4
 • Zwerfvuillied powerpoint tekeningen strofe 1 tot 5
 • Zwerfvuillied rollupbanners strofe 1 tot 5 –tekeningen en tekst
 • Zwerfvuillied powerpoint over zwerfvuil

Meer info: hilt.rigouts@gmail.com – 0478 24 76 79